De geschiedenis van Bingo

Bingo, iedereen heeft er weleens van gehoord of heeft het weleens gespeeld, maar weinig mensen kennen de oorsprong en geschiedenis van dit vermakelijke spelletje. In dit artikel voorzien we je van achtergrondinformatie en tekst en uitleg over hoe dit spel uitgroeide tot het Bingo dat we vandaag de dag kennen.

De diepst gewortelde roots van Bingo liggen in Frankrijk. Deze ontstonden nadat de voorloper van Bingo, beter bekend onder de naam Lotto, in de 18e eeuw vanuit Italiƫ werd opgepikt en overgenomen. De fransen pasten dit aan en ontwikkelden een vorm van Bingo die al veel meer lijkt op de Bingo zoals we die vandaag de dag spelen, namelijk met speelkaarten en hardop gelezen nummers.

Vanuit Frankrijk verspreidde het Bingo virus zich verder over Europa, waardoor het ook in Duitsland zijn intrede maakte. Toen het hier in het begin van de 20e eeuw werd gespeeld op een kermis werd het ontdekt door de Amerikaanse handelaar Edwin S. Lowe, die het spel overbracht naar zijn thuisland.

Hier aangekomen werd het spel omgedoopt tot Beano, aangezien het destijds nog gespeeld werd met een formulier waarbij de nummers afgedekt werden met bonen. Toen er tijdens een spel een keer Bingo werd geschreeuwd in plaats van Beano, vond Lowe dit zo goed klinken, dat hij besloot het spel om te dopen tot Bingo.

Vervolgens bracht hij, als de ondernemer die hij was, het spel op de mark. In eerste instantie met sets van maar 24 verschillende kaarten, wat vaak leidde tot teveel winnaars per trekking. Hierop nam hij contact op met een wiskundig professor genaamd Carl Leffler. Hij hielp Lowe met het bedenken van cijfercombinaties, wat uiteindelijk uitliep op een kleine anderhalf miljoen verschillende kaarten.

Vandaag de dag is Bingo uitgegroeid tot een spel met wereldwijde naamsbekendheid en is het toegankelijker dan ooit sinds het zijn intrede heeft gemaakt op internet.

Be the first to comment on "De geschiedenis van Bingo"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*